Цветова комбинация при ремонт на апартамент

Оценете
(1 глас)

Разрешаването на проблема с цветовите комбинации при ремонт на апартаменти в София е най-честата причина за спорове между жителите в процеса на трансформиране на жилищното им пространство. Често собствениците на имоти искат да създадат стилен интериор и признават способността да комбинират нюанси като своя слаба страна и се обръщат към услугите на професионални дизайнери. И това наистина има

смисъл, защото когато планирате интериор, трябва не само да използвате цветовете, които вашето домакинство харесва, но и да изберете идеалните комбинации за тях, да разработите система от цветови акценти и в резултат да получите помещения, които са удобни за пребиваване по всяко време на деня.

Не е лесно за начинаещ да се справи с толкова широк набор от задачи. Въпреки това разбирането на принципите за избор на цветове за интериорен дизайн всъщност не е толкова трудно. В тази статия сме събрали информация, която ще даде основни идеи за използването на различни цветове в дизайна на жилищни помещения. Съсредоточавайки се върху основните правила, препоръки за създаване на дизайни в определен стил и примери за реализирани дизайнерски проекти от Интернет, почти всеки може да създаде мечтан интериор.

Как да комбинираме цветовете?

Всеки човек има свои собствени цветови предпочитания - любими нюанси, които са приятни за окото. Първата мисъл, която идва на ум при планирането на дизайн, е използването на любими цветове в интериора. В същото време да се заобиколите например само с любимото си зелено не изглежда най-добрата идея. Трябва да комбинирате любимия си цвят с някой друг цвят.

Лесно е да изберете правилния нюанс: в интернет има десетки готови цветови схеми, таблици за съвместимост на цветовете, комбинации от мебелни нюанси с довършителни материали. Така авторите на тези измамни листове съветват да добавите оранжеви, светлозелени, тъмнозелени и сиви цветове като акценти към интериори с мебели в нюанс „тъмен орех“ и съчетаване на зелено, синьо, златисто жълто, сиво или бяло с червено.

Разбира се, можете да разчитате на готови диаграми, но е много по-полезно да разберете принципите за изготвяне на такива препоръки. За да направите това, трябва да се въоръжите с основния инструмент на всички дизайнери - цветното колело. За да разберете как работи цветното колело, не е необходимо да имате много специални познания, достатъчно е да запомните информацията, която всеки знае от уроците по рисуване в училище.

Абсолютно всички нюанси, включително пурпурночервеното Viva Magenta, признато от Pantone Color Institute за основен нюанс на 2023 г., се формират от основните цветове - червено, жълто и синьо. Ако вземете бои от тези цветове и започнете да ги смесвате в различни пропорции, добавяйки бяло и черно, можете да получите както деликатен тюркоаз, така и изумрудено зелено.

Цветното колело е вид опростено изображение на целия спектър от нюанси, видими за човешкото око. Съседните цветове в този кръг са свързани, а противоположните са контрастни.

 

Има няколко схеми, чрез които е възможно да се създадат хармонични комбинации за интериорен дизайн с помощта на цветното колело:

Схема на комбиниране на допълнителни цветове

Тази опция е подходяща за любителите на контрастите, защото говорим за комбинации от цветове, разположени на противоположните страни на кръга. Това са например червено и зелено, лилаво и жълто. Разбира се, не трябва да комбинирате контрастни цветове в равни части - един цвят трябва да се вземе като основа, а вторият да се използва за поставяне на акценти.

Триада

Не по-малко впечатляващи решения за интериорен дизайн се създават с помощта на триади - комбинация от три цвята. Триада може да бъде конструирана с помощта на равностранен триъгълник (класическа триада) или равнобедрен триъгълник (контрастна триада).

И така, ако искаме да изберем два цвята, които си отиват със зеленото, то според класическата триада ще изберем оранжево и лилаво. Контрастната триада ще ви посъветва да обърнете внимание на нюансите, разположени до червеното. За зеленото е червено-виолетово и червено-оранжево.

В допълнение, за тези, които обичат спокойните комбинации, има аналогова триада, която препоръчва използването на три съседни цвята. Например синьо-зелено, жълто и жълто-зелено.

Има и по-сложни схеми, използвани от професионалисти, но представените опции са достатъчни за самостоятелно използване на цветното колело. По този начин можете да изберете цветовата гама за ремонт на вашия апартамент в София: нюанси на мебели, декоративни покрития, текстил и интериорни детайли.

Черно-бели цветове в интериора

В интернет все повече можете да видите снимки на ремонт на апартаменти в бяло, нюанси на сивото, както и примери за смели черно-бели интериори. Създаването на такива дизайни не е основна задача - просто трябва да се въоръжите с чувство за пропорция.

Нюансите на бялото винаги са печеливша опция за декориране на малки пространства, както и за големи стаи, в които искате да подчертаете изобилието от свободно пространство. Белият цвят може да се комбинира както с ярки цветове, например жълто или червено, така и с по-спокойни светли - тюркоазено, синьо, розово, бежово.

Не е добро решение да използвате само бял цвят в интериора. Първо, защото е Марко. Второ, защото такова решение може да предизвика неприятни асоциации, например с болница. Освен това е трудно да се запълни такъв интериор с комфорт.

Единственото изключение са решенията в рамките на минимализма, но дори и в този случай си струва да се обмисли възможността за добавяне на други нюанси към белия интериор.

Популярен избор е да ремонтирате апартамент в сиво и бяло. В този случай стените и подовете са завършени със сиви материали, а мебелите са закупени както в бяло, така и в сиво. Тази опция е отлична основа за създаване на стилен модерен интериор, който се създава чрез добавяне на детайли. Тези детайли, съчетани със сиво, могат да бъдат богати или дълбоки нюанси. Със сивото се съчетават нюанси на синьо, зелено, розово, жълто и кафяво. Те могат да бъдат добавени към интериора под формата на:

  • завеси;
  • одеяла;
  • декоративни възглавници;
  • саксии;
  • плакати;
  • Абажури за осветителни тела;
  • статуетки, свещи, вази и др.

Важно: както белите, така и сивите цветове могат да имат по-студен или по-топъл подтон. Интериор, в който всички нюанси са топли или студени, ще изглежда хармонично.

 

Черно-белият интериор се избира от любителите на контраста и модерните, обмислени решения. В интернет има много примери за завършени проекти, които използват само черно-бели цветове. Понякога към тази цветова схема се добавят акценти от чисти, ярки цветове. Такъв интериор обаче може да бъде добро решение само за възрастен. В апартаменти, в които живеят деца, е по-добре да избягвате тази комбинация - причинява тревожност и меланхолия при децата.

Съвети от психолози за избор на интериорни цветове

Не трябва да се ръководите само от собствените си предпочитания, когато изготвяте планове за ремонт на вашия апартамент. Какви цветове са модерни или най-популярни също не е най-добрият критерий за избор. Не е тайна, че цветовете, използвани в околното пространство, оказват силно влияние върху човека. Психолозите са изследвали това влияние и са установили кои цветове са най-подходящи за подреждане на домашно пространство и с кои трябва да бъдете по-внимателни. 

 

Прочетена 159 пъти