Стъпка по стъпка ремонт на стар апартамент

Оценете
(1 глас)

Старият апартамент е труден и скъп за поставяне в ред, дори и сам. Такива апартаменти миришеха на мухъл и влага. Възниква първият въпрос

- откъде да започнете ремонт в стар апартамент и как да го направите правилно. Майсторите на строителните работи се съветват първо да изготвят работен план и да изчислят разходите и да започнат с демонтажа на стари покрития и на първо място от пода.

 

Поетапен ремонт в стар апартамент: подготовка за работа

Първоначално си струва да изберете стилово решение за жилища и стаи. След това трябва да съставите план: къде да поставите мебели и домакински уреди, за да решите къде да поставите ключове, контакти, лампи и как да поставите тръби.

Ако се планира да се направи основен ремонт на апартамента с преустройство , е необходимо да се определи мястото за нови прегради или отвори. Направете списък със задачи по ред.

След това започвате да изчислявате прогнозата: колко и какви материали да закупите, прогнозните финансови разходи за всичко това, от какво можете да спестите.

И правилно изчисляване на потреблението на материали и бюджета, определяне на състоянието на инженерните устройства и износването на подовата замазка ще помогне на строителя, дизайнера или архитекта срещу заплащане.

За тежка работа си струва да намерите майстори. Останалите - ВиК, електро и други занаятчии - е препоръчително да поканите от официалната строителна организация. Ще бъде изготвен договор, плюс - по правило се дава гаранция за 12 месеца, което не може да се каже за частни екипи.

Последователност за основен ремонт на апартамент „Направи си сам“.

Ако е невъзможно временно да отидете някъде, тогава ремонтът в стария апартамент се извършва постепенно, стаите се ремонтират на свой ред. Струва си да започнете там, където се очаква много почистване: в банята, след това в задната стая и в кухнята. Всяка стая се освобождава преди работа.

 

Отстранете старото покритие

Остатъците от тапети, вар, слоеве боя, стари плочки се изстъргват върху бетонни плочи (тухла или здрава мазилка). Ако се планира преустройство, тогава ненужните прегради се премахват и отворите се разширяват.

 

На същия етап се отстраняват интериорните врати с ключове и контакти, отстранява се подовата настилка и се отстраняват остатъците между гредите.

Струва си да се предвиди предварително сметоизвозване, тъй като строителните отпадъци не се изхвърлят в кофите за боклук и в кофата за боклук.

Инсталирайте нови дялове

Ако се планират прегради на други места, тогава те се поставят между подовите плочи преди подовата замазка, ако материалът е тежък. Леки рамкови стени от гипсокартон или от сибитови блокове се поставят след изравняване на пода.

 

Входна врата

Входната врата се сменя преди или след замазката. Металната врата, която е с подобрена шумоизолация и двуконтурно уплътнение, няма да пропуска шум. При желание отвътре се монтира и интериорна врата .

Майсторите предлагат да изберете врата с две брави: цилиндър и устройство с лост. Работните екипи често използват цилиндрова брава, която след приключване на ремонта в стария апартамент собствениците прекодират или сменят вътрешността. Компанията предоставя услугата безплатно.

Електротехник

Електрическите работи са първият от ремонтите на апартамента. Издълбават се стени вертикално или хоризонтално, монтират се електроинсталационни аксесоари, полагат се нови кабели.

След като планирате да направите основен ремонт на апартамента, си струва да идентифицирате местата за нови контакти и ключове и полагане на канали. Препоръчително е да запазите този план, където е предвидено и полагането на тръби, така че след завършване те да не бъдат повредени.

Не забравяйте да премахнете алуминиевите проводници. Разрешени са медни проводници. Основното е да избягвате грешки по време на ремонта , за да не унищожите покритието и стените след това.

С разрушаването на преградите и очакваното увеличение на потреблението на електроенергия е необходимо съгласуване на електрическия проект. Монтиран е специален контакт за електрическата печка, а банята е оборудвана със заземителни и водоустойчиви контакти. Окабеляването в стаите се отстранява под тавана или по-близо до пода.

Смяна на тръби

Невъзможно е да се направи основен ремонт на апартамента без смяна на канализацията, водопровода и парното. По изготвения план се монтират нови инженерни инсталации с филтри, редуктори и измервателни уреди.

 

Монтирани са приставки за окачване на ВиК инсталации, свалени са батериите и е направено ново окабеляване. Радиаторите се окачват по-късно.

 

Водопроводчиците препоръчват замяна на стоманени тръби с металопластични или полипропиленови продукти.

Нова дограма, врати и вентилация

Смяната на прозорци и врати е прашна и кофти работа. Но пълен ремонт в стар апартамент също включва този процес. След монтажа на нови прозорци се окачва филм за защита, прозорците с двоен стъклопакет не се отварят.

В старите сгради не е осигурена захранваща вентилация. Ако поставите нова дограма в стар апартамент, ще има нарушение на въздушния режим, ще се появят мухъл, мухъл и прахови акари.

Поради това си струва да инсталирате захранваща вентилационна инсталация в рамките на прозорците или в отворите на външната стена. В долната част на вратата на банята се поставя решетка и се оставя междина за вентилация между первазите и интериорните врати.

Входящият въздух излиза през вентилационния канал.

 

Ремонт в стар апартамент: подравняваме тавана и стените

За да се увеличи здравината на стенните и таванните повърхности, те първо се третират с грунд, като се започне от тавана. След това, след като се изчака да изсъхнат, те са измазват, след това изравняват с шпакловка. Под опънатия таван, който е монтиран на етапа на фино довършване, те не се замазват.

Поправете ъглите, запълнете пукнатините с хоросан. Необходимо е нивелиране на местата, където няма мебели, около вратата, прозорците и над перваза. Първо, мазилката се нанася там, където е необходим дебел слой.

Преди нанасяне на грунда се препоръчва да се почистят стените от прах и да се третират с антисептично и противогъбично средство.

Изравняване на пода и изолация

Старата миризма се излъчва от пода, така че се сменя грубата основа. Оперативна процедура:

  1. Грундирайте бетона срещу прах и покрийте със звукоизолираща подложка.
  2. Направете вратовръзка.
  3. Изравнете повърхността (подобно на саморазливната смес).
  4. Инсталирайте отопление.

Електрическа работа

В следващата стъпка, след изравняване на стените, се изрязват гнездата и вътрешните части на контактите и ключовете.

Завършване на тавана и стените

Сега е време за боядисване, монтаж на окачени конструкции, ипотеки за тела. Стените са декорирани с избрания материал. Когато лепите тапети, не отваряйте прозорци и не създавайте течение. При залепване те не се движат към прозореца, а обратното.

 

Съставът на останките от различни материали изглежда оригинален. След декориране на стените идва ред на таванни цокли и мазилка.

Работа по монтаж на радиатори и ВиК

Тъй като е трудно да се боядисват и лепят тапети зад батериите, те се монтират след завършване на стените. В същото време се монтират вана, душ кабина и други водопроводни инсталации и се свързва пералня.

Подово покритие

Покритието се полага след изпаряване на влагата от бетонната замазка. Това ще отнеме 14-28 дни.

Под ламината и килима се полага субстрат, останалите материали изискват чиста и равна повърхност.

Довършителни работи

На този етап се монтират каси (при поръчка се взема предвид дебелината на подовата настилка), прагове и первази. Фиксирайте външните части на контакти и ключове, окачете лампи.

Съберете и поставете мебели на място, окачете корнизи, рафтове, картини и огледала, свържете домакински уреди. Като цяло ремонтът в стария апартамент е завършен. Остава да изберем интериорния дизайн за ремонтираните помещения.

 

Прочетена 131 пъти Последно променена в Неделя, 16 Април 2023 08:34